xiaomi-mi-mix-recenzija

Xiaomi Mi Mix je jedan od onih smartfona koji su prilikom predstavljanja podigli veliku prašinu. Iako je sličan koncept postojao već ranije, Xiaomi je zaslon «od ruba do ruba» podigao na višu razinu i uređaj učinio dostupnim širem krugu kupaca. Smartfon koji dimenzijama odgovara otprilike iPhoneu 7 Plus, donosi zaslon dijagonale čak 6,4 inča, zbog kojeg spomenuti iPhone pored njega izgleda kao da je vremeplovom stigao iz prethodne dekade.

Teoretičari zavjera su ubrzo nakon predstavljanja počeli špekulirati da je Xiaomi zapravo ukrao Appleovu ideju, koja je trebala biti realizirana dogodine. Špekuliralo se da će iPhone 8 (ili iPhone 7s) donijeti sličnu revoluciju u dizajnu, no Xiaomi ga je preduhitrio za čitavu godinu.Nije prošlo dugo, počele su kružiti glasine da će sličan uređaj predstaviti i Samsung, koji se još nije oporavio od debakla s Noteom 7, pa bi mu sada kao melem na ranu došao ovakav koncept koji bi zasigurno privukao više kupaca. Tu su i drugi kineski proizvođači koji bi uskoro mogli lansirati slične modele. Štoviše, čak i njihovi renderi su već dostupni po bespućima interneta.

xiaomi-mi-mix-recenzija-3

Na Appleovu i Samsungovu žalost, činjenica je da je Xiaomi budućnost donio prije njih, no budući da sve revolucije imaju dvije strane, treba vidjeti hoće li ovakav koncept uopće zaživjeti. I sam Xiaomi je u startu bio rezerviran je je najavio ograničavanje proizvodnje na 10.000 primjeraka mjesečno.

Uskoro bi se trebalo pokazati kako tržište diše i u kojoj će mjeri drugi proizvođači prihvatiti ovaj izazov. Dok se to ne dogodi, pročitajte ovu božićnu recenziju i saznajte kako se Xiaomi Mi Mix ponaša u stvarnom životu, te kakve je dojmove na nas ostavio.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dizajn, kućište i rukovanje

Xiaomi Mi Mix je uređaj koji definitivno neće proći nezapaženo. Na stolu, za šankom pa i na ulici, Mi Mix će privući više pogleda nego što ste mislili. Čak i onima koji ne prate scenu, u oko će upasti njegov zaslon koji se proteže od ruba do ruba, iz jednostavnog razloga što takav uređaj još nisu vidjeli.

Pored samog zaslona, u oko upada i sjajno keramičko kućište, koje izgleda bolje, tj. profinjenije i skuplje od bilo kojeg metalnog, a pogotovo plastičnog. Ipak, kad se znatiželjnik malo približi vidjet će i tragove prstiju koji ostaju na keramici. Primjetniji su na nego na metalnim kućištima, i otprilike jednako primjetni kao na staklenim površinama. Neovisno o njima, keramički uređaj i dalje izgleda atraktivno i pojam «premium» diže na višu razinu.

xiaomi-mi-mix-recenzija-5

xiaomi-mi-mix-recenzija-6

xiaomi-mi-mix-recenzija-7

xiaomi-mi-mix-recenzija-8

xiaomi-mi-mix-recenzija-9

xiaomi-mi-mix-recenzija-10

xiaomi-mi-mix-recenzija-11

xiaomi-mi-mix-recenzija-12

xiaomi-mi-mix-recenzija-13

xiaomi-mi-mix-recenzija-14

xiaomi-mi-mix-recenzija-15

xiaomi-mi-mix-recenzija-16

xiaomi-mi-mix-recenzija-17

img_7787

img_7788

img_7789

img_7798

img_7807

No ipak, ljepota dolazi uz ne baš malu cijenu, a to je klizanje. Keramika od koje je uređaj izrađen je toliko skliska, da ćete morati trenirati držanje kako vam ne bi ispao iz ruke. Ponekad i samo podizanje mobitela sa stola predstavlja izazov. U tu svrhu je Xiaomi već u prodajni paket ubacio zaštitnu masku od eko kože, koja izvrsno prianja uz ruku i uređaj štiti od oštećenja. Iako s njom u velikoj mjeri gubi izvorni šarm i eleganciju, i dalje pruža izvrstan omjer zaslona i vanjskih gabarita.

Xiaomi Mix je zapravo najklizaviji uređaj koji smo do sada imali na testu, a imali smo ih preko pet stotina. Samo po sebi se nameće pitanje zašto je Xiaomi uopće forsirao sklisku keramiku, kad uživanje u njoj predstavlja veliki rizik od ispadanja.

Dakle, u kućištu veličine iPhonea 7 Plus, kao i mnogih drugih uređaja slične ili malo veće dijagonale zaslona, dobivate puna 6,4 inča radne površine. S obzirom na koncepciju u kojoj zaslon pokriva gotovo cijelu prednju površinu (izuzev uskog dijela na dnu), postavlja se pitanje kamo je Xiaomi smjestio telefonsku slušalicu i senzore, koji se inače nalaze iznad zaslona. Ovdje dolazimo do još jedne posebnosti ovog uređaja, jer je Xiaomi u njega ugradio piezoelektrični vodič za slušalicu, koja se nalazi ispod zaslona.

img_7816

img_7817

img_7823

img_7824

img_7825

img_7826

img_7827

img_7828

img_7829

img_7831

img_7840

img_7842

img_7844

img_7846

img_7849

img_7855

img_7858

img_7859

Pred toga, korišten je i ultrazvučni senzor blizine, što je također kategorija za sebe. Ugradnja ovih komponenti je sama po sebi skuplja nego što je to slučaj s drugim uređajima, a to samo po sebi doprinosi višoj krajnjoj cijeni uređaja. Prednja kamera se smjestila na dno kućišta, što je dobra ideja, a za uspješno okidanje selfija, uređaj je potrebno okrenuti naopako.

Jasno je da se radi o najmanjem 6,4-inčnom smartfonu ikad proizvedenom. Vidjeli smo da ukupnim dimenzijama odgovara mnogim uređajima s osjetno manjim zaslonima. S druge strane, ono čime se ne može pohvaliti je masa, koja iznosi 209 grama. Usporedbe radi, iPhone 7 Plus teži 188, a iPhone 6s Plus 192 grama. U početku ćete svakako osjetiti da je uređaj teži nego što je to uobičajeno, no kroz nekoliko sati ćete se priviknuti.

img_7862

img_7863

img_7868

img_7872

img_7874

img_7876

img_7878

img_7882

img_7885

img_7891

img_7898

img_7899

img_7900

img_7904

img_7905

img_7906

img_7909

img_7911

img_7915

img_7917

xiaomi-mi-mix-recenzija-17

Fizičke tipke nalazimo na uobičajenim mjestima, dakle na desnom boku, a ladicu za dvije (nano) SIM kartice na lijevom. Na dnu se smjestio vanjski zvučnik i USB-C utor, a na vrhu 2.5 mm audio utor i sekundarni mikrofon za redukciju šuma. Straga nalazimo primarnu kameru i ispod nje vrlo brz i precizan čitač otisaka prstiju.

Otključavanje zaslona putem ovog čitača je praktički instantno, čak i kad se uređaj nalazi u maskici, koja mu nimalo ne smeta.

Zaslon

xiaomi-mi-mix-recenzija-4

Pored toga što je Xiaomi Mi Mix sam po sebi jedinstven, dolazi sa zaslonom neobičnog omjera 17:9, što znači da je malčice izdužen u odnosu na uobičajene 19:6 zaslone. Produljen je za 120 piksela, zbog čega ni navigacijska traka više ne smanjuje radnu površinu. Tako smo dobili rezoluciju od 2040 x 1080 točaka, koja na dijagonali od 6,4 inča rezultira gustoćom od 362 ppi. Ovo će se nekima činiti malo, jer većina današnjih flagshipa donosi QHD zaslone s preko 500 ppi. No ipak, 362 će većini Homo sapiensa biti više nego dovoljno, osim ga nemate namjeru koristiti u VR uređajima.

Prikaz boja i kontrast ovaj IPS zaslon svrstavaju u najvišu klasu, no ništa manje od toga nismo ni očekivali. Isto vrijedi i za pozadinsko osvjetljenje koje je dovoljno jako da osigura kvalitetan prikaz i po izravnim udarom sunca.

Zaslon je poseban i po tome što su mu kutovi zaobljeni kako bi se uklopili u «bezrubni» dizajn. Ovo neće predstavljati problem za prikaz jer je zaobljenje vrlo malog radijusa. No, ukoliko uređaj držite u spomenutoj kožnoj maskici, povlačenje prstom od gornjeg ruba prema dolje neće biti najzgodnije.

Hardver, performanse i povezivanje

Što drugo staviti u najskuplji uređaj iz palete, nego najjači trenutno dostupan procesor. Upravo to je uredio Xiaomi, opremivši Mi Max Qualcommovim Snapdragonom 821, s Kryo jezgrama na taktu 2,19, odnosno 2,35 GHz. Za grafiku se brine Adreno 530 grafički koprocesor, a za multitasking 4 GB RAM-a. Ovdje, dakle, nema puno mudrosti. Radi se o savršenoj kombinaciji koja će vam osigurati najbolje moguće iskustvo s najtežim zadaćama, jer ako izuzmemo bespotrebnih 6 GB RAM-a u nekim uređajima, nešto bolje u ovom trenutku ne postoji.

screenshot_2016-12-21-22-03-56-326_com-antutu-abenchmark

screenshot_2016-12-21-22-04-03-977_com-antutu-abenchmark

screenshot_2016-12-21-22-04-15-288_com-antutu-abenchmark

screenshot_2016-12-21-22-04-22-811_com-antutu-abenchmark

screenshot_2016-12-21-22-04-29-158_com-antutu-abenchmark

screenshot_2016-12-21-22-04-36-210_com-antutu-abenchmark

screenshot_2016-12-21-22-04-42-934_com-antutu-abenchmark

screenshot_2016-12-21-22-04-49-317_com-antutu-abenchmark

screenshot_2016-12-25-16-23-34-826_com-antutu-abenchmark

No prava poslastica tek slijedi. Naime, naš primjerak dolazi sa 128 GB interne memorije, što bi trebalo biti dovoljno i najluđem kolekcionaru multimedijskog sadržaja. Ako mislite da niste dovoljno ludi, na raspolaganju je i 256 GB verzija, koju ćete, naravno, platiti više.

Za telefonsku slušalicu smo rekli da se nalazi ispod zaslona, a ono što omogućuje da ju čujemo, je piezoelektrična vibrirajuća komponenta. Ova tehnologija nije revolucionarna, ali je u ovom slučaju vrlo pametno primijenjena, za što Xiaomi zaslužuje svaku pohvalu.
Što je još važnije, ovo rješenje ne lokalizira zvuk u jednoj točki, kao što je to slučaj kod klasične telefonske slušalice, već pokriva puno veću površinu. To znači da kad uho prislonite na bilo koji dio gornje četvrtine zaslona, sugovornika ćete čuti sasvim normalno.

Ovdje moramo spomenuti i senzor blizine, koji se također nalazi ispod zaslona. U klasičnim smartfonima razdaljinu između uređaja i lica mjere infracrveni senzori, dok je u ovom slučaju za to zadužen ultrazvučni. Radi jednako dobro kao i slušalica, tako da razlike u odnosu na uređaje s klasičnim rješenjima nema.

Vanjski zvučnik se nalazi na dnu kućišta i natprosječno je glasan. Budući da se radi o mono zvučniku, ne treba očekivati visoku kvalitetu zvuka, ali će zato natprosječna glasnoća mnoge oduševiti.

Xiaomi Mix donosi sada već uobičajeni Dual SIM sustav s dva utora za nano SIM kartice. Uz uobičajene načine povezivanja, treba napomenuti da je izostala podrška za LTE mrežu na 800 MHz spektru, što je također uobičajeno za većinu uređaja koji dolaze iz Kine. Kao što smo već nebrojeno puta objasnili, problema s nedostatkom ove frekvencije nećete imati ako se nalazite čak i u manjim u gradovima, jer se 800 MHz koristi samo u ruralnim i slabije naseljenim područjima. Ovo vrijedi samo za HT i VIP korisnike. Ako ste na Tele2, izuzeti ste od ovog problema jer on za LTE koristi samo 1800 MHz spektar, koji je podržan.

USB-C utor se koristi za punjenje i povezivanje. Preko njega je podržan i USB-OTG protokol za priključivanje vanjske memorije, tipkovnica i sl. Ukoliko želite sadržaj prikazati na TV-u ili monitoru, na raspolaganju vam je i Miracast protokol.

Softver i sučelje

Kao i svaki drugi Xiaomi, Mi Mix dolazi s MIUI nadogradnjom sučelja. Najnovija verzija MIUI-a nosi oznaku 8, a temeljena je na Androidu 6.0 Marshmallow. Dakle, radi se o uobičajenom sučelju koje smo navikli vidjeti na Xiaomi uređajima. Karakterizira ga nedostatak izbornika za aplikacije (sve se nalaze na početnim zaslonima), ali i prilično promiješan izbornik postavki.

MIUI je sam po sebi dosta prilagodljiv. Korisnik ima puno veću kontrolu nad sustavom nego što je to slučaj u klasičnim Androidima, no to sa sobom nosi i negativne efekte. U želji da omogući što viši stupanj prilagodljivosti, Xiaomi je mnoge stavke zakomplicirao. Zbog toga će vam trebati dosta vremena da se snađete u labirintu izbornika, kako biste odabrali željenu postavku.

screenshot_2016-12-19-18-08-47-830_com-miui-home

screenshot_2016-12-21-16-02-30-424_com-miui-home

screenshot_2016-12-25-16-24-17-798_com-miui-home

screenshot_2016-12-25-16-25-33-318_com-miui-home

screenshot_2016-12-25-16-26-01-525_com-miui-gallery

screenshot_2016-12-25-16-26-08-282_com-miui-gallery

Iako je problem s notifikacijama u najnovijem MIUI-ju bio riješen, na ovom uređaju se ponovo pojavio, ali ne zbog bugova kao što je to slučaj bio prije, već zbog zadanih postavki koje je potrebno promijeniti. U tu sam svrhu napravio kratki vodič kako jednom za svagda riješiti problem nedolaska poruka na Xiaomijima, a moguće ga je primijeniti i na starijim verzijama MIUI-ja.

Pozitivna strana MIUI-a je fluidnost i brzina. Pored toga što je Xiaomi vizualno kopirao Appleov iOS, to je učinio i «iznutra», zbog čega možemo da je jedna od najfluidnijih i najkonzistentnijih nadogradnji Androida.

Uređaj dolazi s kineskim ROM-om, ali i instaliranim Google Play servisima. Ono što ćete eventualno morati instalirati je Googleova (ili neka druga) tipkovnica, jer je Xiaomijeva ograničene upotrebljivosti, osim ako ga ne namjeravate koristiti na mandarinskom. Sve kineske bloatware aplikacije u postavkama možete jednostavno ušutkati (sakriti ih i isključiti im obavijesti), ali zbog zaista ogromne interne memorije, ne trebate strahovati od pomanjkanja prostora.

screenshot_2016-12-19-18-28-17-445_com-miui-powerkeeper

screenshot_2016-12-19-18-30-08-533_com-android-settings

screenshot_2016-12-25-16-24-48-788_com-miui-home

screenshot_2016-12-25-16-25-00-150_com-android-settings

screenshot_2016-12-25-16-25-07-851_com-android-settings

screenshot_2016-12-25-16-25-14-494_com-android-settings

Traka na dnu zaslona, uz uobičajene tri tipke za upravljanje, sadrži dodatnu točku, odnosno kružić koji pokreće Quick Ball. Ova funkcija omogućuje korištenje upravljačkih tipki bilo gdje na rubovima zaslona, a uz standardne tri funkcije, donosi i onu za snimanje slike zaslona. Dosta zgodno kad se naviknete, no meni osobno samo smeta.

Jedna od zanimljivijih stavki je Dual Apps funkcija, pomoću koje možete koristiti dvije instance jedne te iste aplikacije. Primjerice, možete paralelno koristiti dva WhatsApp računa, svaki vezan za svoju SIM karticu.

Tu je još i Dual Spaces funkcija koja omogućuje da na uređaju imate dva potpuno odvojena svijeta, svaki sa svojim aplikacijama i multimedijom, a pristupiti im možete putem drugog otiska prsta.

Kamera

Xiaomi Mi Mix donosi 16 MP primarnu kameru, s dvotonskom LED bljeskalicom i PD (Phase Detection) autofokusom. Otvor blende iznosi f/2.0, što je za današnje standarde relativno malo, budući da konkurencija odavno raspolaže s f/1.8 i f/1.7 vrijednostima. Prednja kamera ima senzor od 5 megapiksela s istom vrijednošću otvora blende.

Sučelje kamere je minimalističko, s dosta opcija zakopanih u izborniku postavki kamere. Uz automatski način možete odabrati ručni, koji nudi podešavanje balansa bijele, načina fokusiranja, trajanje ekspozicije i određivanje ISO vrijednosti. Tu su još: Panorama, samookidač uljepšavanje, noćni način i snimanje samo zvuka.

screenshot_2016-12-25-16-26-27-453_com-android-camera

screenshot_2016-12-25-16-26-33-538_com-android-camera

screenshot_2016-12-25-16-26-44-199_com-android-camera

screenshot_2016-12-25-16-26-48-386_com-android-camera

screenshot_2016-12-25-16-26-53-032_com-android-camera

screenshot_2016-12-25-16-26-56-549_com-android-camera

Sama kvaliteta fotografija u idealnim uvjetima je izvrsna. Količina detalja koju producira ovaj senzor je solidna, oštrina velika, a prikaz boja realan. U slabijim uvjetima ukupna kvaliteta i dalje zadovoljava, no po noći je vidljivo povećanje šuma, što je i razumljivo jer se ovaj senzor i otvor blende ne mogu izravno mjeriti s onima kod top modela konkurencije.

Generalno, kamera Xiaomija Mi Mix će zadovoljiti veliku većinu kupaca, ali ne i one koji su koristi iPhone 7, Galaxy S7, HTC 10 ili LG G5.

Video kamera snima u 720p, 1080p i 4K rezolucijama, a tu je još i time-lapse način. Kvaliteta odgovara onoj na fotografijama. Vidimo veliku količinu detalja, jer je stupanj kompresije relativno mali. Vidljiv je nedostatak optičke stabilizacije, a ova softverska zapravo ne pomaže ništa. Zbog ovoga video kameru moramo svrstati u rang s onima na osjetno jeftinijim uređajima.

Idealni uvjeti

Idealni uvjeti

Idealni uvjeti

Idealni uvjeti

Idealni uvjeti

Idealni uvjeti

Idealni uvjeti

Idealni uvjeti

Idealni uvjeti

Idealni uvjeti

Idealni uvjeti

Idealni uvjeti

Zatvoreni prostor

Zatvoreni prostor

Zatvoreni prostor

Zatvoreni prostor

Zatvoreni prostor

Zatvoreni prostor

Zatvoreni prostor

Zatvoreni prostor

Zatvoreni prostor

Zatvoreni prostor

Zatvoreni prostor

Zatvoreni prostor

Zatvoreni prostor

Zatvoreni prostor

Zatvoreni prostor

Zatvoreni prostor

Zatvoreni prostor (tamno)

Zatvoreni prostor (tamno)

Noć

Noć

Noć

Noć

Noć

Noć

Noć

Noć

Tovar

Tovar

Noć

Noć

Noć

Noć

Noć

Noć

Mrak, bljeskalica

Mrak, bljeskalica

Selfie:

img_20161225_121413

img_20161225_121415

img_20161225_121417

img_20161225_121422

img_20161225_121426

img_20161225_121438

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

1080p video:

4K video:

Noćni video (720p)

Baterija

Xiaomi Mi Mix dolazi s baterijom kapaciteta 4400 mAh. Velika baterija je potrebna za opsluživanje 6,4-inčnog zaslona, no njegova normalna rezolucija pozitivno utječe na krajnji rezultat. Da skratimo priču, baterija je još jedna od prednosti ovog uređaja, i pokazala se natprosječnom. U usporedbi s približno istim režimom korištenja OnePlusa 3, baterija mi je trajala otprilike dvostruko dulje.

Ovo znači da će i najzahtjevnijem korisniku (kakav sam i sam), baterija potrajati cijeli dan, odnosno od ujutro do navečer. U ovaj režim je uključeno više od sat vremena razgovora, aktivna sinkronizacija barem dvaju email pretinaca, Hangouts i WhatsApp aplikacije. Uz često surfanje, korištenje Twittera i učestalu komunikaciju putem Gmail aplikacije i Hangoutsa, te sat vremena klasičnog surfanja, isto toliko YouTubea, 45 minuta Netflixa, 20-ak minuta slušanja glazbe i isto toliko igranja Riptide GP2, indikator baterije je u 21:00 još uvijek pokazivao 31%.

Oni koji sebe smatraju manje zahtjevnim korisnicima, dakle manje koriste email i chat servise, i nešto manje surfaju, mogu očekivati i dva dana autonomije.

Ovdje dodajmo još i podršku za brzo punjenje Quick Charge 3.0. Budući da je ova baterija za nekih 50% veća od uobičajenih, za njezino punjenje je potrebmno nešto više vremena. Tako će se za pola sata napuniti do nekih 35% kapaciteta, a do 100% za oko dva sata.

Zaključak

Već smo konstatirali da je Xiaomi Mi Mix jedan od onih smartfona koji su probili led po pitanju dizajna. Iako neće postati najprodavaniji u povijesti, što zbog visoke cijene, što zbog ograničenih količina u proizvodnji, ovaj će uređaj zasigurno poslužiti kao uzor, ili bolje reći putokaz u kojem smjeru tehnologija treba ići. Uz to što je uspješno primijenio «od ruba do ruba» ideju, Xiaomi je u ovaj uređaj ugradio i nove komponente koje odlično funkcioniraju ispod zaslona, što otvara novu stranicu u razvoju mobilnih uređaja.

Zanimljivo je da ovakav uređaj dolazi od kineskog proizvođača, što je zapravo dobar šamar Appelu, kojeg je taj isti Xiaomi godinama kopirao po pitanju dizajna, a posebice korisničkog sučelja. Sad je došlo vrijeme zamjene uloga, jer je u zadnjih nekolikog godina Xiaomi napredovao nevjerojatnom brzinom i revolucionarno dizajnirani smartfon na tržište izbacio prije njega. Najveća prednost ovakve koncepcije smartfona je povećanje zaslona uz zadržavanje razumnih vanjskih gabarita. Pored Mi Mixa čak i Samsungovi uređaji djeluju zaostalo, dok iPhone 7 Plus zapravo izgleda smiješno.

Xiaomi je na primjeru Mi Mixa htio pokazati što sve može, ali je za razliku od nekih koji su proizveli slične koncepte, bio dovoljno hrabar da takav uređaj i pusti u prodaju. Naravno, ne radi se o hrabrosti bez pokrića, jer je uređaj pored svega zaista upotrebljiv.

xiaomi-mi-mix-recenzija-2

Da je Mi Mix izlog najmodernije tehnologije i dostignuća u dizajnu govori i keramičko kućište koje pojam «premium» diže na jednu višu razinu. No ipak, šteta što je keramika sama po sebi dosta klizava pa je uređaj potrebno dodatno zaštiti priloženom kožnom ili bilo kakvom drugom maskicom.

Mi Mix ne zaostaje ni po pitanju zaslona, procesora, radne memorije i ostalih komponenti, jer je Xiaomi u njega ugradio najbolje što se moglo, a to uključuje čak i 128 GB interne memorije u osnovnom modelu. S druge strane, vidjeli smo da kamera nije na razini top modela drugih proizvođača, ali će ipak zadovoljiti većinu korisnika. Natprosječna autonomija je ono što neće nikome smetati, dok je MIUI opet priča za sebe, na što se samo treba priviknuti.

Bilo kako bilo, Xiaomi Mi Mix je uređaj ispred svog vremena i ako se smatrate entuzijastom ili evangelistom modernih tehnologija, priuštit ćete si ga bez obzira na prilično paprenu cijenu.

Naš primjerak je stigao iz EU skladišta Honorbuy webshopa, gdje cijena 128 GB modela iznosi 800 eura s uračunatim troškovima dostave. Naravno, i ovdje možete dobiti 5 eura popusta ukoliko upišete MOBHR kupon.

Kako ova priča ne bi ostala na pukom divljenju i pjevanju hvalospjeva, Mi Mix će ostati u mom društvu još neko vrijeme, tako da možete očekivati i maraton testove, odnosno iskustva nakon duljeg vremena korištenja.



Article source: http://mob.hr/xiaomi-mi-mix-recenzija/