Opisi virusa, 21.12.2016, 11:00 AM

Trojanac Ticno instalira neželjene programe i prikazuje reklame kojih ćete se teško rešiti

Maliciozni programi koji krišom instaliraju druge programe su veoma popularni među autorima malvera. Oni su često deo takozvanih partnerskih programa koji omogućavaju sajber kriminalcima da zarađuju od preuzimanja softvera. Jedan takav program je i trojanac downloader nazvan Trojan.Ticno.1537, koga su analizirali stručnjaci ruske kompanije Doctor Web.

Trojanca Ticno preuzima drugi malver i tako dolazi do infekcije. Kada se pokrene, on proverava da li na računaru ima debugging alata i da li je prisutno virtuelno okruženje. Ticno proverava Product ID, korisničko ime i ime računara, broj foldera u Program Files, naziv proizvođača BIOS-a, kao i da li su među tekućim procesima prisutni python.exe ili perl.exe. Ako nađe nešto od toga, trojanac pokreće Explorer i prestaje sa radom.

Ako ne nađe ništa sumnjivo, on će sačuvati na disku fajl 1.zip.

Pri tom će korisniku računara biti prikazan „Save As“ prozor, a od korisnika će se tražiti da sačuva fajl 1.zip.

Iskusnijim korisnicima neće promaći ovaj iznenadni zahtev da sačuva ZIP fajl na disku, koji se pojavljuje niotkuda, ili tokom instalacije nekog programa.

Ali malver i ne cilja na takve korisnike, već na one koji će bez mnogo razmišljanja kliknuti na dugme „Save“.

Ali ako se pažljivo pogleda, vidi se da je prozor „Save As“ lažan – odaje ga link u gornjem levom uglu gde piše „Additional settings“. Klik na ovaj link otkriva pravu prirodu ovog prozora. Otvara se još jedan prozor koji omogućava korisniku da izabere koji od programa u paketu želi da instalira.

Među programima koje trojanac Ticno instalira na računaru su browser Amigo i program HomeSearch@Mail.ru i trojanci Trojan.ChromePatch.1, Trojan.Ticno.1548, Trojan.BPlug.1590, Trojan.Triosir.718, Trojan.Clickmein.1 i Adware.Plugin.1400. Browser Amigo i HomeSearch@Mail.ru su legitimni programi i oni su verovatno deo partnerskih programa od kojih autori malvera Ticno imaju lepu zaradu.

Trojan.ChromePatch.1 je adware koji se distribuira preko programa TrayCalendar, koji je napravljen 2002. Ovaj program i trojanac su upakovani u jedan instalacioni paket.

Kada se TrayCalendar instalira, trojanac instalira ekstenziju za Google Chrome. Sajber kriminalci koriste ovaj metod od proleća prošle godine kako bi prikazivali reklame čak i ako se trojanac ukloni sa računara.

Article source: http://www.informacija.rs/Virus/Trojanac-Ticno-instalira-nezeljene-programe-i-prikazuje-reklame-kojih-cete-se-tesko-resiti.html