1. LG 29UM69G-B2. OSD, merenje i kalibracija3. U praksi4. Zaključak


Test: LG 29UM69G-B

U proteklih nekoliko godina ponuda Ultrawide monitora se drastično “proširila”, a i cene su počele osetno da se spuštaju na vrlo prihvatljive „grane“. Međutim, u isto vreme, bar kada su gejming 21:9 modeli u pitanju, izgledalo je da su gotovo svi proizvođači koncentrisani samo na onu najskuplju 34“ 3440×1440 kategoriju, kao i da su kupci sa ograničenim budžetom potpuno zaboravljeni. Sa 29UM69G-B modelom, koji danas imamo na testu, LG će pokušati da osvoji i tzv. “budget” gejming segment.

LG 29UM69G-B

Vladimir Pejić

Pripreme za 2017. gaming sezonu su uveliko počele, i ako ovih dana razmišljate o kupovini novog monitora za gaming, a nemate na raspolaganju enormne sume novca, ubeđeni smo da su trenutno “u igri” samo dve dijagonale – regularna 16:9 27” i ultra-široka 21:9 29” – budući da su obe, svaka na svoj način, ovogodišnji must have! Danas ćemo se skoncetrisati samo na ovu drugu, ultra-široku dijagonalu budući da 29UM69G-B dolazi upravo sa tim odnosom stranica, kao i 2560×1080 rezolucijom. Kako je ovde reč o monitoru čija se cena kreće oko 300€, ova dijagonala i rezolucija su sasvim očekivane stavke.

 

Međutim, LG nije stao na tome. Ubačena je i podrška za AMD Freesync tehnologiju, a monitor dolazi i sa nativnim osvežavanjem panela od 75Hz, što je izuzetno poželjno u ovoj gaming kategoriji. Raspon Freesync-a ovde iznosi od 40-75Hz, preko DisplayPort konekcije, što znači da vaša grafička kartica mora isporučivati broj sličica između ove dve vrednosti kako bi sve funkcionisalo bez problema.

 lg_29um69g_5_s.jpg

Ono što deluje kao slabija strana u teoriji je upotreba osnovnog 6-bit IPS panela, koji doduše koristi A-FRC (Frame Rate Control) tehnologiju za simulaciju 8-bit prikaza. Naravno, kao i kod Freesync-a tako i ovde preporučujemo da koristite samo DisplayPort konekciju za najkvalitetniji prikaz slike. Na svu sreću, ovaj model monitora dolazi sa čak dva DisplayPort konektora, ali o tome ćemo malo kasnije. Panel je deklarisan na 250cd/m2, i pokriva preko 99% sRBG spektra boja. Odziv mu iznosi 5ms GtG, ali vam određeni Game modovi omogućavaju korišćenje tzv. Motion Blur redukcije, koja odziv navodno spušta i na svega 1ms. Od važnijih stvari navodimo još i da 29UM69G-B dolazi sa integrisanim 2x 5W MaxxAudio zvučnicima.

 

 

 

Dizajn

Izgled LG 29UM69G-B modela u potpunosti je u skladu sa nedavno testiranim, takođe gejmerskim, 24MP59G modelom, što je vrlo pozitivno gledajući iz ugla kupca. Umesto da “žonglira” prilično konfuznim oznakama monitora, dovoljan će biti samo pogled na vrlo specifično postolje ovih modela kako bi znao da je reč o gaming seriji. Samo postolje nam se izuzetno dopada. Dizajn je odličan, kao i kombinacija boja, monitor na stolu drži vrlo stabilno, a potrebno je zavrnuti samo tri šrafa prilikom montaže.

 lg_29um69g_1_s.jpg

Okvir monitora je ovde nešto drugačiji, pa tako na dnu ima standardnu glossy bazu na kojoj se nalazi LG logo, dok gornja i bočne stranice imaju tzv. bezel-less dizajn, što kada je monitor isključen stvara optičku varku da sam okvir ne postoji. Naravno, kada monitor uključite videćete da na sve tri stranice imate okvir od oko 1cm debljine. Ovo je naravno potpuno normalno za sve Edge-LED osvetljene ekrane i tu nemamo nikakvih zamerki.

 lg_29um69g_10_s.jpg

Mogućnosti prilagođavanja položaja posmatranja su potpuno standardne za ovu klasu i svedene su samo na manipulaciju nagibom monitora, koja se ovde kreće između -5~20°. Možda je daleko od idealnog, ali je i dalje u potpunosti u skladu sa cenovnom kategorijom ovog modela, ali i budget gaming klasom. Pozadina monitora je vrlo zanimljiva, jer je u potpunosti prekrivena glossy plastikom sa takozvanim klavirskim finišom, što izgleda vrlo elegantno. Ispod ogromnog LG logo-a primetne su četiri rupe koje donose 75x75mm podršku za ugradnju na zidne nosače.


lg_29um69g_6_s.jpg

Tek pri dnu pozadinske stranice ostavljen je usečen prostor na kojem se nalaze svi konektori kojima ovaj model raspolaže. Tu ćete redom pronaći jedan HDMI 1.4 ulaz, standardni DisplayPort 1.2 i USB Type-C konektor, koji takođe prenosi sliku kao alternativni DisplayPort ulaz i može poslužiti kao video mirroring konekcija sa npr. novijim mobilnim telefonima. Bitno je istaći i da ovaj Type-C konektor možete koristiti i kao port za punjenje baterije različitih uređaja, budući da isporučuje napon od 5V – 1.5A. Pored pomenutih konektora tu su još i izlaz za slušalice ili eksterne zvučnike, kao i konektor za povezivanje eksternog napajanja.


lg_29um69g_7_s.jpg

 
Article source: https://www.benchmark.rs/artikal/test_lg_29um69g-b-4395