Vesti, 19.06.2017, 08:00 AM

Sajber napad onemogućio izdavanje dokumenata u Nišu

Hakerski napad na server Gradske uprave u Nišu koji se dogodio pre nešto više od nedelju dana, paralisao je na nekoliko dana rad svih gradskih službi, saopštila je Služba za informacione tehnologije grada, a prenosi portal Južne vesti.

Zbog napada, građani od ponedeljka do četvrtka prošle nedelje nisu mogli da dobiju izvode iz matičnih knjiga rođenih, potvrde o državljanstvima i ostala potrebna dokumenta iz Gradskih sekretarijata i Poreske uprave.

Krajem nedelje, server je vraćen u funkciju posle čega se izdavanje dokumenata odvijalo uobičajeno.

Ovo je Južnim vestima potvrdio Milun Nedeljković, šef Službe za informacione tehnologije, koji je rekao „da su posle danonoćnog rada u poslednjih nekoliko dana otklonili posledice i da sada sistem funkcioniše“.

„Radili smo i po 15 sati u poslednjih nekoliko dana i popravili sve, sada je sve regularno. Niko nije imun na hakerske napade, mi ćemo pojačati zaštitu. Ipak, zadovoljan sam jer smo uspeli da sačuvamo sve podatke“, rekao je Nedeljković.

Prema njegovim rečima, hakeri iz inostranstva su tražili više od 2.000 dolara da bi vratili onesposobljeni server u normalu, a ceo slučaj je prijavljen policiji.

“Iako je lopov uvek ispred žandarma, sledeći put će biti bar 70% teže oboriti sistem”, dodao je Nedeljković.

Article source: https://www.informacija.rs/Vesti/Sajber-napad-onemogucio-izdavanje-dokumenata-u-Nisu.html