17 декември 2016 14:13, прочетено 3581

Какво става с откраднатите телефони?

През 2015 г. Антъни ван дер Меер завършва ротердамската академия “Вилем де Кунинг” с необичаен дипломен филм, който може да ни накара да се замислим каква част от  живота ни са станали смартфоните. Проектът се нарича “Find my Phone” и е вдъхновен от реалните преживявания на автора, чийто iPhone бил откраднат, но крадеца се оказал достатъчно опитен, за да деактивира функцията за дистанционно проследяване и изтриване на информацията “Find My iPhone”. Младежът внезапно осъзнал как в ръцете на злосторника попаднало изобилие от лична информация и как не може да направи нищо, за да я унищожи или възстанови. Това неприятно преживяване вдъхновило студента по режисура да направи един по-особен експеримент.

Ван дер Меер решил да подготви смартфон, в който да инсталира проследяващ софтуер и след това да го остави да бъде откраднат – както може да се уверите сами това се оказала най-трудната част и са били нужни 5 дни, преди раницата с устройството да бъде задигната. Целта била след това да може да проследи всичко, което ще направи крадеца, докато ползва чуждия телефон. В експеримента е използван HTC One, в който е била инсталирана модифицирана версия на приложението Cerberus с различно име и с икона, за не предизвикват подозрения. Освен това била блокирана възможността за инсталиране на ъпдейти, за да не бъде изтрит шпионския софтуер, който се намира в системната памет.

Така Антъни ван дер Меер получил възможност да следи устройството, да заснема снимки и видео с камерите му, да получава звук от микрофона, да чете всички текстови съобщения, да види историята на обажданията и списъка с контакти и като цяло да има достъп до съдържанието на устройството докато то има активна връзка с интернет. Какво се случва след това може да видите в краткия филма, който е с продължителност почти 22 минути и има английски субтитри.

Източник: Антъни ван дер Меер

Коментари

Коментари: 3 |
Твоят коментар
 | Всички коментари

Автор: chilko
, 17 декември 2016 14:31
Отговор

Само в Холандия са нужни 5 дни, за да ти откраднат раница, която искаш да откраднат

Article source: http://www.mobilebulgaria.com/news/39236/какво-става-с-откраднатите-телефони