Digitalizacija – Sve što je potrebno da znate

Digitalizacija – Sve što je potrebno da znate


okt 31, 14

Digitalizacija – Sve što je potrebno da znate

O digitalizaciji televizije u Srbiji se govori već godinama, ali malo ko će umeti da objasni šta je to digitalizacija, zbog čega se uvodi i koliko će ona koštati prosečnog ljubitelja televizije.  Tu smo da odgovorimo na sva ova pitanja i još po nešto.

Breaker

Priča o digitalizaciji…

Sve je počelo 2006. godine na međunarodnoj konferenciji u Ženevi kada su se države Evrope sastale kako bi utvrdile obaveze i duration prelaska sa analogno na digitalno emitovanje TV programa. Tom prilikom, sve države Evrope prihvatile su DVB-T i DVB-T2 kao customary za digitalno emitovanje i dogovorile su se da se Evropa digitalizuje do juna 2012. godine.

Srbija je potpisala akt donet u Ženevi i time se obavezala da će do 17. juna 2015. godine obaviti kompletnu digitalizaciju TV programa. Nakon tog perioda više nije moguće gledati analognu televiziju.

 

Šta je digitalizacija i zašto je ona dobra?

Digitalizacija je proces prelaska sa analognog na digitalni vigilance koji će se emitovati u drugim frekventnim opsezima. Zahvaljujući većem kapacitetu za prenos podataka, moguće je preneti kvalitetniju sliku i zvuk sa više detalja. To znači da će se na TV prijemnicima slika prikazivati u većoj rezoluciji, biće oštrija, boje življe, a zvuk čistiji i sa više kanala, a ne samo mono ili stereo što je slučaj sa analognom televizijom. Ukratko, moguć je prenos TV kanala visoke rezolucije – HDTV!

Noviji modeli televizora imaju 16:9 format slike, što je vernije percepciji ljudskog oka. Prelaskom na digitalni izvor slike, slika više neće biti deformisana (sužena ili izdužena, kako bi se popunio prazan prostor na ekranu), već će gledanje digitalne televizije u visokoj rezoluciji, uz adekvatno approximate ozvučenje, biti zaista nesvakidašnje iskustvo.

 

Šta je potrebno za prijem digitalne televizije i koliko će to koštati?

U zavisnosti od trenutne opreme koja je prisutna u domu i zahteva korisnika, digitalizacija može da ne košta ništa, manju ili veću sumu novca.

Sećate li se prethodno pomenutih standarda za digitalizaciju – DVB-T i DVB-T2? Razjasnićemo šta to znači:

  • DVB-T je skraćenica za Digital Video Broadcasting — Terrestrial odnosno „zemaljsko-digitalno video emitovanje”i predstavlja customary za prenos digitalne zemaljske televizije.
  • DVB-T2 je customary koji predstavlja drugu generaciju sistema DVB-T standarda te donosi povećanje kapaciteta u odnosu na DVB-T standard. Ukratko, pruža još bolji kvalitet prenosa.

 

Ukoliko je korisnik zadovoljan svojom trenutnom opremom (čak i u slučaju dedinog EI Niš televizora), a prima TV vigilance putem satelitske antene ili kablovskog provajdera, digitalizacija ga neće ništa koštati, jer će provajder obezbediti neophodnu opremu.

Međutim, ako se prijem signala odvija preko regularne antene, situacija je drugačija. Nema potrebe bacati dedin televizor „koji dobro radi“, ali je neophodna mala investicija – kupovina DVB-T2 tjunera. Korišćenje takvog uređaja će omogućiti prijem digitalne slike i zvuka bez obzira na to koji TV prijemnik koristite.

Najrasprostranjeniji DVB-T2 tjuner na našem tržištu je Strong HD SRT8201 koji za relativno povoljnu cenu nudi širok spektar mogućnosti. Podržava DVB-T2, DVB-T, FTA TV i radio, a poseduje i USB konektor na prednjoj strani preko koga je moguća reprodukcija video i audio fajlova i pregled slika sa USB fleš memorija ili tough diska, ali i snimanje TV sadržaja.

Strong HD SRT8201

Link do Strong HD SRT8201 uređaja

Takođe, na našem tržištu prisutan je Horizons A115 koji pruža veoma slične mogućnosti po nešto povoljnijoj ceni.

Horizons A115

Link do Horizons A115 uređaja

 

DVB-T2 tjuneri se vrlo jednostavno povezuju sa TV prijemnikom – putem koaksijalnog kabla, SCART ili, još bolje, HDMI konekcije. A regularna krovna antena poveže se sa risiverom.

Strong HD SRT8201 zadnja

 

 

Korišćenje digitalnih DVB-T2 risivera omogućiće samo prijem signala u SDTV rezoluciji i neće pružiti kvalitet slike ili zvuka kao TV sa nativnom podrškom za digitalni signal. Za najbolje iskustvo potrebna je i najveća investicija – kupovina TV uređaja sa ugrađenim DVB-T2 tjunerom.

Na svu sreću, kupovina televizora sa DVB-T2 tjunerom nije komplikovana, a cene su povoljnije nego pre standard godina.

 Par preporučenih modela TV-a sa DVB-T2 tjunerom:

 

Ponuda televizora sa DVB-T2 tjunerom je zaista velika i može se videti na ovom linku

 

Nadamo se da smo odgovorili na sva vaša pitanja u vezi sa digitalizacijom televizije i da ćete spremno dočekati 17. Jun 2015. godine.

 

 


Article source: http://blog.winwin.rs/digitalizacija-sve-sto-je-potrebno-da-znate/